0%
Lantos Autószervíz

Szelephézag állítás

A szelephézag állítás nagyon fontos karbantartási feladat a motorok esetében, amelynek elmulasztása jelentős károkat okozhat a járműben. A szelephézag az a távolság, amely a vezérműtengely és a szelepnyél zárt helyzetében lévő szelepek között van. Ez a hézag szükséges ahhoz, hogy a szelep megfelelően nyissa és zárja a hengert a motor égési ciklusában. Az idő múlásával ez a hézag változhat, ami hatással lehet a motor teljesítményére és hatékonyságára.

A szelephézag állításához először eltávolítják a motor szelepfedelét, hogy hozzáférjenek a szelepvezérlő rendszerhez. A vezérműtengely fokozatait egy speciális pozícióba kell állítani annak érdekében, hogy a szelep teljesen zárt állapotban legyen, mielőtt a hézagot állítanák. Különleges eszközök segítségével mérik a hézagot a vezérműtengely és a szelepnyél között, majd a hézagot a szelepnyél és a lengőkar közötti hézagot változtatva állítják be.

Fontos megjegyezni, hogy a szelephézagot a gyártó előírásainak megfelelően kell beállítani, amelyek megtalálhatók a motor szervizkönyvében. Ha nem megfelelően állítják be a szelephézagot, az motorhiba, teljesítményveszteség és akár komolyabb motorkárosodás is okozhat.

A megfelelő szelephézag állításával nemcsak az optimális motor teljesítményt biztosítjuk, hanem hosszabb élettartamot is elérhetünk. Szoros szelephézag esetén a szelep nyitva maradhat, ami a szelep és a szelepház korai kopását okozhatja. Másrészt túl nagy szelephézag esetén a motor teljesítménye csökkenhet, és növekedhet a szelepvezérlő rendszer kopása.

Összefoglalva, a szelephézag állítása nagyon fontos karbantartási feladat a motorok esetében. Biztosítja a megfelelő motor teljesítményt, hosszabb élettartamot, és megakadályozza a drága javításokat. Az állítást csak képzett szakember végezze, és mindig a gyártó előírásainak megfelelően

Cart

No products in the cart.